2010-01-14

Stardust

Den lilla byn Wall på den engelska landsbygden är omgiven av en hög mur, utanför finns det magiska älvalandet. En gång vart nionde år tillåts byns invånare att passera genom öppningen i muren. Då hålls en älvamarknad på ängen utanför. Där blir den unge Dunstan Thorn från Wall förtrollad av en vacker försäljerska som han tillbringar en natt med. Resultatet av deras möte, Tristran Thorn, hälften människa hälften älvvarelse, är huvudperson i Stardust, en saga författad av Neil Gaiman, som även skrivit boken Coraline.
När Tristran Thorn är sjutton år förälskar han sig i den jämnåriga Victoria Forester. Många män i Wall uppvaktar henne och hon tar inte Tristrans intresse på allvar. En kväll följer han henne hem och då ser de en stjärna falla. Victoria lovar skämtsamt att om Tristran hämtar den till henne så ska han få önska sig vad han vill. Tristran tar löftet på allvar, fast besluten att vinna Victorias kärlek, och ger sig ut för att leta rätt på stjärnan. Så börjar en saga, ett äventyr, fullt av fantastiska händelser och magi. Det visar sig snart att Tristran är långt ifrån den ende som letar efter stjärnan.

Neil Gaiman är en av mina absoluta favoritförfattare. Han har ett väldigt vackert språk och kan konsten att skapa en fascinerande berättelse. Sagan Stardust är skriven med finess och elegans. Ett måste för läsare från ca 15 år, med dragning åt det övernaturliga och fantasy. Jag rekommenderar även Coraline som en underbar läsupplevelse. Stardust filmatiserades 2007 http://www.filmtipset.se/film/stardust-2.html

1 kommentar:

Maria sa...

Och i vår kommer en av mina Gaiman-favorieter The Graveyard book på svenska. Den kommer att heta Kyrkogårdsboken. Läs! :)