2010-04-20

Ett nytt liv på köpet










Ett nytt liv
på köpet är Emma Granholms tredje ungdomsroman.

Boken är verkligen en sträckläsare! Den handlar om sextonåriga Sanna som blivit mobbad sedan tredje klass och ingen har pratat med henne - förutom lärarna förstås. Nu läser hon första året på gymnasiets fotoprogram och förväntar sig att hennes liv ska fortsätta som tidigare. Tvärtom är hennes nya klass helt annorlunda. Hon får många kompisar och trivs för första gången verkligen med livet. Sanna blir kompis med de flesta av dem. Hur vet man hur man ska vara när man aldrig haft vänner och plötsligt får tretton på en gång?

Hur långt skulle du gå för att slippa vara ensam?

Mellanstadiet var riktigt jobbigt, tyckte Sanna, men högstadiet var ännu värre. På mellanstadiet kunde hon känna att det var okej att gå på stan och på bio med föräldrarna. Nu blir hon erbjuden att hänga med på fika, shopping, bio och gå på fester. Sanna har t.o.m. klasskompisarna hemma på pizzakväll.

Jag tycker den är ruggt bra och har det mesta som en ungdomsbok bör innehålla!



Jag rekommenderar boken för elever på högstadiet!

Världsbokdagen fyller 15 år – hurra, hurra!









I år fyller Världsbokdagen 15 år! Det var Unescos generalkonferens som beslutade att den 23 april skulle bli hela världens festdag, där man firar böcker, författare, läsning och värnar om upphovsrätt och alla människors fria tillgång till information.

I Katalonien i Spanien har man sedan i början av 1900-talet firat skyddshelgonet St Görans dag den 23 april genom att ge rosor och böcker till dem man håller av.

På Mellanvångsskolan och Stanstorpsskolan kommer vi bl. a. att ha högläsning, frågesport med fina bokpriser och "bokbytarbord" både för elever och personal.









Lola Rose


"Lola Rose" är en bok av Jacqueline Wilson från 2003. Många av Wilsons barn- och ungdomsböcker handlar om problematiska familjeförhållanden. I Lola Rose är problemet en pappa som misshandlar, och en mamma som inte vill vara vuxen. Bokens huvudperson är dottern i familjen som heter Jayni. När Jaynis mamma en dag vinner på lotteri rymmer hon med barnen för att börja ett nytt liv. Alla i familjen byter namn för att inte bli upptäckta och Jayni blir Lola Rose. De ägnar dagarna att shoppa och de bor på hotell. Tyvärr är Jainis mamma inte speciellt ansvarstagande och det blir istället Jaini/Lola Rose som får agera vuxen. Snart skaffar mamma en ny, betydligt yngre pojkvän, och Lola Rose får nya saker att oroa sig för.

Som läsare undrar man när Lola Rose ska få vara barn istället för att ta ansvar för familjen. Jacqueline Wilson löser det hela på ett finurligt sätt.

När jag läste högt ur boken för mina egna barn slutade det med den läsovillige tonåringen tog boken för att läsa i förväg! De upprördes av mammans omogna beteende, och tyckte det var obehagligt med den våldsamme pappan. Trots dessa ämnen är boken både humoristisk och spännande, och familjerelationer är ett ämne som engagerar både pojkar och flickor. Klart läsvärd bok för både barn och vuxna!


2010-04-14

Långt långt borta

För några veckor sedan kom den sjunde delen i serien om Habib av Douglas Foley ut, HABIB Långt långt borta. Habibs drömtjej Paris har flyttat tillbaka till hemlandet Eritrea och Habib och Paris är långt långt borta från varandra. Habib känner sig nere och vet inte vad han ska sysselsätta sig med, eftersom ingenting är roligt utan Paris. Hans högsta önskan är att Paris ska komma tillbaka, men Habib inser att det är en omöjlig önskan. Eller kanske inte?

Jag gillar de första böckerna i serien om Habib men jag tycker att handlingen blir tunnare ju längre bak i serien man kommer. Den här boken har många slarvfel och det tycker jag är nonchalant mot läsaren. Men man måste ju bara veta hur det ska gå för Habib och Paris...

2010-04-13

Decembergatans hungriga andar



Decembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo handlar om Jenny som ska börja åttan. Jenny blir mobbad i skolan för att hon är tjock. När boken börjar är det sommarlov och Jenny är i Stockholm och hälsar på sin syster Mathilde. Hon jämför sig med sin syster och känner sig ful och fet. Överhuvudtaget känner Jenny sig missnöjd med mycket, men mest över sitt utseende. Hon bestämmer sig för att vara smal som en fotomodell när skolan börjar till hösten. Men hungern känns som vargar som sliter och drar inuti henne. För att klara sitt mål kräks Jenny upp det hon äter.

När skolan börjar är hon smal som en fotomodell. Kompisarna kommenterar hennes nya stil, men själv är Jenny inte nöjd. Hon blir smalare och smalare och mår psykiskt dåligt. Till slut är vikten det enda hon kan tänka på. Hon isolerar sig från sina kompisar och blir allt mer aggressiv. Den enda Jenny umgås med är grannen Betty på Decembergatan. Betty jobbar som modell men lider av ätstörningar. Tillsammans frossar de i mat för att sedan kräkas upp den.

Jag tycker att Decembergatans hungriga andar träffande, men obehagligt, skildrar det ångestbeteende Jenny har när det gäller mat och utseende. Hennes tankar och värderingar speglar hennes allt sämre psykiska hälsa. Som läsare hoppas man bara att den negativa spiralen ska få ett slut. Det visar sig vara mycket svårt. En viktig bok som passar tonåringar i åldrarna 12-15 år.