2012-10-01

Cirkeln och Eld - Häxorna i Engelsfors


    

Jag har läst Cirkeln och Eld: de två första delarna av tre i Engelsforstriologin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Cirkeln inleds med att en elev på en gymnasieskola i det lilla samhället Engelsfors på ett mycket otäckt sätt förföljs genom att någon tar sig in i hans medvetande och styr hans tankar. Han uppmanas att begå självmord, och hittas död på en av skolans toaletter, men det visar sig att det inte gått till så som man trott. Strax innan det händer har han haft ett samtal med skolans rektor.
Kort därefter drömmer sex av skolans elever liknande drömmar, och samma elever upptäcker att de har olika förmågor, t.ex. kan en av dem göra sig osynlig, en annan mentalt styra andra människor, en tredje läsa tankar. En natt när månen färgats röd leds dessa sex flickor av en mystisk kraft till den gamla kärrgruvan. De får veta att de har magiska krafter och är utvalda att förhindra världens undergång, apokalypsen.

Låter detta spännande? Då är Cirkeln absolut en bok för dig!
Själv är jag fast från första sidan i boken. Berättelsen är fylld av magi och mystik och de sex huvudpersonerna som man får följa är mycket olika och intressanta, alla på sitt sätt.

I andra delen Eld förstärks banden mellan flickorna ytterligare och förutom att vara en spännande bok med inslag av new age och magi handlar det även mycket om gruppdynamik. Under en tid byter flickorna kropp med varandra och får lära känna en annan gruppmedlem inifrån. Som läsare blir man lika förvirrad och splittrad som huvudpersonerna känner sig! Eld handlar också till stor del om att det hemlighetsfulla Rådet ska granska de utvalda och hur de har hanterat sina krafter. Krafterna får inte missbrukas, och medlemmarna i Rådet är mycket stränga. Samtidigt verkar onda krafter i Engelsfors som de utvalda försöker spåra och förhindra.

När Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren blev intervjuade under bokmässan berättade de om sitt stora intresse för film. Detta märks mycket i sättet att berätta, tycker jag; miljön i Engelsfors och stämningen i böckerna påminner mig mycket om tv-serien Twin Peaks som visades i början av 1990-talet. Jag ger Cirkeln och Eld högsta betyg och väntar med spänning på den sista delen Nyckeln som kommer ut nästa år! En serieversion baserad på Cirkeln och Eld kommer i april 2013.

Inga kommentarer: