2012-10-22

Äventyrsveckan av Sofia Nordin

Amanda är 12 år och hennes klass ska åka på ett äventyrsläger i Värmland. Resan ska öka sammanhållningen i klassen är det tänkt. Amanda är utanför i klassen, men resan börjar bra och hon känner att hon får vara med och blir alltmer accepterad. Förutom av Philip som viskar elaka saker till henne när ingen ser och får hennes växande självförtroende att sjunka. En sak som han retar sig på är att Amanda genom sin familj är intresserad av vildmarksliv. Klassen får prova på forsränning, en av höjdpunkterna på lägret. Givetvis hamnar Amanda i samma båt som Philip. Men någonting går fel, strömmen blir allt starkare och en trädstock i forsen gör så att båtarna välter. Amanda och Philip kommer från resten av klassen men lyckas så småningom ta sig iland, och nu börjar en helt annan resa, en resa som handlar om att överleva tillsammans. Maktkampen ställs på sin spets.

Jag har tidigare läst Förlåt Elina av Sofia Nordin, en bok om mobbning som jag tyckte väldigt mycket om.Temat mobbning är centralt även i Äventyrsveckan men här finns också mycket spänning och värme. Utvecklingen som barnen genomgår skildras mycket bra. Stegvis framkommer nya sidor hos huvudpersonerna i kampen för att överleva. Språket i boken flyter lätt och smidigt. Extra plus också till det fina omslag som boken fått i nyutgåvan.

2012-10-16

Tid att dö av Anne Cassidy





När Rose var 12 år gick hennes mamma och styvpappa ut för att äta på restaurang. Men de kom aldrig tillbaka hem igen. Rose tvingas flytta till sin mormor Anna som hon aldrig träffat tidigare. 5 år senare har hon lagt föräldrarnas försvinnande bakom sig och vill helst av allt glömma. Men hon saknar sin styvbror Joshua som hon växt upp tillsammans med. Han delar hennes erfarenheter och Rose längtar efter den närhet de tidigare haft. Vänner är något som Rose lider brist på, hon tycks stöta bort alla som vill komma henne nära. När det visar sig att Joshua flyttat till samma stad som Rose återupptar de kontakten. Men han har inte glömt föräldrarnas försvinnande och kämpar med att få reda på vad som hänt dem. Samtidigt mördas två elever från Rose skola och en omtumlande mordutredning dras igång…



Ann Cassidy har skrivit ett flertal nervkittlande böcker såsom Oskyldiga, Besatt och Glöm mig inte. Tid att dö är första delen i en serie om fyra böcker. En spännande bok som innehåller både vänskap, ensamhet, kärlek och saknad. När bokens sidor är slut finns ingen återvändo, du kommer garanterat att vilja läsa fortsättningen…

2012-10-04

Barnbokskatalogen






















Nu har den nya barnbokskatalogen äntligen kommit! Bläddra, läs och få en massa tips på årets bästa böcker. Du kan hämta katalogen, gratis förstås, på biblioteket.

2012-10-01

Cirkeln och Eld - Häxorna i Engelsfors


    

Jag har läst Cirkeln och Eld: de två första delarna av tre i Engelsforstriologin av Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren. Cirkeln inleds med att en elev på en gymnasieskola i det lilla samhället Engelsfors på ett mycket otäckt sätt förföljs genom att någon tar sig in i hans medvetande och styr hans tankar. Han uppmanas att begå självmord, och hittas död på en av skolans toaletter, men det visar sig att det inte gått till så som man trott. Strax innan det händer har han haft ett samtal med skolans rektor.
Kort därefter drömmer sex av skolans elever liknande drömmar, och samma elever upptäcker att de har olika förmågor, t.ex. kan en av dem göra sig osynlig, en annan mentalt styra andra människor, en tredje läsa tankar. En natt när månen färgats röd leds dessa sex flickor av en mystisk kraft till den gamla kärrgruvan. De får veta att de har magiska krafter och är utvalda att förhindra världens undergång, apokalypsen.

Låter detta spännande? Då är Cirkeln absolut en bok för dig!
Själv är jag fast från första sidan i boken. Berättelsen är fylld av magi och mystik och de sex huvudpersonerna som man får följa är mycket olika och intressanta, alla på sitt sätt.

I andra delen Eld förstärks banden mellan flickorna ytterligare och förutom att vara en spännande bok med inslag av new age och magi handlar det även mycket om gruppdynamik. Under en tid byter flickorna kropp med varandra och får lära känna en annan gruppmedlem inifrån. Som läsare blir man lika förvirrad och splittrad som huvudpersonerna känner sig! Eld handlar också till stor del om att det hemlighetsfulla Rådet ska granska de utvalda och hur de har hanterat sina krafter. Krafterna får inte missbrukas, och medlemmarna i Rådet är mycket stränga. Samtidigt verkar onda krafter i Engelsfors som de utvalda försöker spåra och förhindra.

När Mats Strandberg och Sara Bergmark Elfgren blev intervjuade under bokmässan berättade de om sitt stora intresse för film. Detta märks mycket i sättet att berätta, tycker jag; miljön i Engelsfors och stämningen i böckerna påminner mig mycket om tv-serien Twin Peaks som visades i början av 1990-talet. Jag ger Cirkeln och Eld högsta betyg och väntar med spänning på den sista delen Nyckeln som kommer ut nästa år! En serieversion baserad på Cirkeln och Eld kommer i april 2013.