2013-01-31

Julia och jag och det stora ekollonkriget

Edvin har blivit kompis med Julia som bor i det gröna huset bredvid. Kanske är de bästa kompisar. De leker helt andra saker än de gör på dagis, som att de är djur och att de går vilse i skogen. Men Edvins storasyster Anna säger att alla som bor i det gröna huset är dumma. Dummast av alla är Julias storebror Jim! Fiendeskapen mellan de äldre barnen eskalerar medan Edvin och Julia försöker vara vänner i smyg. Allt ställs på sin spets under det stora ekollonkriget mellan det gula och gröna huset…


Sanna Töringes Julia och jag och det stora ekollonkriget är en riktigt fin kapitelbok för de mindre barnen. Med Kristina Digmans stämningsfulla illustrationer på varje uppslag passar den både att läsa själv och att läsa högt. Kanske passar den allra bäst att läsa högt tillsammans med en vuxen, för det finns mycket att prata om. Varför är till exempel Anna så arg på Jim? Det antyds att de var vänner förut men att något förändrades när de började skolan. Vad hände?

Jag gillar Sanna Töringes sätt att berätta om Edvin och Julia och deras storasyskon. Tiden går, vår blir till sommar och sommar blir till höst, en del saker förändras medan annat är likadant. Edvin och Julia rymmer från ekollonkriget och går vilse i skogen på riktigt. Det är tur att de har varandra när allt är hemskt, och så småningom blir de upphittade av skärrade storasyskon. Man anar att en försoning är möjlig… Stora känslor i lågmäld ton!

Inga kommentarer: