2013-05-22

Emil i Lönneberga 50 år


I år är det 50 år sedan den första boken om Emil i Lönneberga kom ut! Sedan 1963 har flera generationer barn kunnat läsa om det lilla småländska busfröet med ett hjärta av guld. Och även om Emil firar 50 år så blir han i böckerna aldrig äldre än fem-sex, kanske sju år gammal.

”Vet du vad Emil i Lönneberga gjorde en gång?” Så frågade Astrid Lindgren sitt gallskrikande barnbarn som genast tystnade. Han ville förstås veta vad Emil gjorde. Astrid Lindgren visste inte vem Emil var, men hon fick raskt börja hitta på historier om en liten pojke och hans många hyss, och så var Emil född.

 På Astrid Lindgrens hemsida (www.astridlindgren.se) kan man läsa att Emil var en av Astrids favoritfigurer.  Han hade drag av hennes pappa Samuel August som barn, och hon kände också starkt för de småländska jordbruksmiljöer där böckerna utspelar sig. Läser man böckerna får man verkligen inblick i hur livet på landet kunde te sig för hundra år sedan.

På biblioteken i Staffanstorp och Hjärup firar vi Emil hela veckan 20-25 maj med tävling, pyssel och annat skoj. Passa på att låna Emil-böckerna! Det finns tre kapitelböcker som är perfekta som högläsning för alla mellan fem och tio år. Det finns också en rad bilderböcker med Björn Bergs fantastiska illustrationer, eller varför inte låna en ljudbok eller film med Emil? 

Inga kommentarer: