2014-09-02

Fjärilslejonet

Huvudpersonen i Fjärilslejonet, pojken Bertie, växer upp på en gård på den sydafrikanska slätten. Han är ett ensamt barn utan vare sig syskon eller vänner, och dagarna tillbringar han med att stå och se ut genom stängslet mot vildmarken utanför och iaktta alla djur som samlas vid vattenhålet: elefanter, zebror, apor... Han han drömmer om att gå ut och upptäcka världen men hans föräldrar har förbjudit honom att gå utanför familjens gård. Den vilda savannen är alltför farlig för en liten pojke.

Men en dag ser Bertie hur en hjälplös liten lejonunge omringas av en flock hyenor nere vid vattenhålet. Det är inte vilken lejonunge som helst, utan den är vit, och Bertie vet att den är föräldralös efter att hans egen pappa skjutit lejonmamman. För första gången struntar Bertie i föräldrarnas förmaningar, och han öppnar grinden och störtar ut för att skrämma bort hyenorna. Efter den dagen är Bertie och den vita lejonungen oskiljaktiga. Tillsammans med sin mamma lyckas han övertala pappan om att han ska få ta hand om ungen tills den kan klara sig själv. Bertie och den lilla lejonungen blir bästa vänner.

Men en dag berättar pappan att det är dags för Bertie att börja skolan på riktigt; han ska skickas till en internatskola i England. Berties hela värld faller samman. Vad ska hända med hans lejon när han inte längre finns där?

Michael Morpurgo har skrivit många böcker för barn, bland annat Kensukes rike, Warhorse och Kaspar - en kunglig katt. Det jag tycker om med hans berättelser är den lite gammeldags äventyrskänslan, och att de oftast utspelar sig i fascinerade miljöer. Kaspar – en kunglig katt utspelar sig till stor del på Titanic, Toro! Toro! Utspelar sig under spanska inbördeskriget, och i den nya boken (fast den gavs ut redan 1996 i England) följer vi med huvudpersonerna från Sydafrika till ett kallt England och vidare till skyttegravarna under första världskriget. Fjärilslejonet är fint illustrerad av Katarina Strömgård.


Jag tycker att detta är en riktigt bra högläsningsbok som kan passa barn mellan ungefär sju och tolv år. 

Inga kommentarer: