2014-11-28

God jul, Lilla Lök

Nu närmar sig julen och vad kan passa bättre än att under mörka decemberkvällar tända ljus, knapra på pepparkakor och läsa en riktigt bra bok tillsammans.

Årets ”adventsbok” heter God jul, Lilla Lök av Frida Nilsson och med bilder av Maria Nilsson Thore. Boken är uppdelad i 25 kapitel, ett kapitel om dagen fram till juldagen, och är alltså som en adventskalender fast i bokform. Vi får lära känna sexårige Stig, eller Lilla Lök som han kallas för att när han var liten var han alldeles rund som en lök. Lilla Lök önskar sig bara en enda sak i julklapp och det är en cykel, men det är dessvärre för dyrt säger hans mamma. Det är klart… han önskar sig en sak till också, men det är kanske ännu omöjligare än cykeln: en pappa. Lilla Lök har nämligen aldrig träffat sin pappa, allt mamman vet om honom är att han bor någonstans i Stockholm och därför drömmer Lilla Lök om att åka till huvudstaden och leta upp honom.

I den lilla byn där Lilla Lök och hans mamma bor finns en mystisk man som lagar bilar och har en massa höns, och ryktet går att han kan hypnotisera dessa höns. Stämmer det? Lilla Lök måste ta reda på mer… Det här är en både rolig och lite sorglig julberättelse som passar från fem år.

Andra adventsböcker är den stämningsfulla Jul i stora skogen av Ulf Stark och Eva Eriksson och den spännande Tro på tomten av Eva Susso och Benjamin Chaud. 

Missa heller inte Astrid Lindgrens Julberättelser som  är en samling med utdrag ur hennes böcker där de mest älskade figurerna firar jul. Här kan vi läsa om Kajsa Kavat som hjälper mormor sälja polkagrisar på julmarknaden, om Madicken som skänker bort sin finaste julklapp till fattiga Mia, och om Emil som ordnar det stora tabberaset i Katthult för fattighjona. En annan klassiker är Sven Nordqvists Tomtemaskinen, där Pettson för att inte göra Findus besviken försöker konstruera en mekanisk jultomte som ska komma på julafton...För de lite äldre barnen finns Dickens klassiker En julsaga i nyutgåva med vackra illustrationer.

Jul i Stora SkogenTro på tomtenJulberättelserTomtemaskinenEn julsaga


Inga kommentarer: