2008-04-14

En bok om kärlek

Oh, vilken underbar jag har läst. Edward Tulanes fantastiska resa heter den och är skriven av Kate DiCamillo och har helt fantastiska illustrationer av Bagram Ibatoulline.

Edward Tulanes är en porslinskanin, klädd i mycket eleganta hattar och fina sidenkostymer. Han är bortskämd och har ganska höga tankar om sig själv, men hans hjärta är lika okänsligt som hans porslinskropp. Han bor hos 10-åriga Abilene som älskar honom av hela sitt hjärta, men Edward förmår inte uppskatta hennes kärlek. Hans liv förflyter i stort sett mycket behagligt om än lite långtråkigt, tills den dag han faller överbord från ett fartyg långt ute till havs.

Från den dagen är inget sig likt i Edward Tulanes liv. Han får vara med om en resa från havets djup till en fiskares nät, från en soptipp till en luffares lägereld och vidare runt om i världen. Men hans resa blir inte bara en resa i rummet. Under resans gång händer det också något med Edward. För första gången i sitt liv upplever han känslor. Känslor som sorg, vrede, hoppfullhet, ömhet och framför allt kärlek.

Ja, detta är en bok om förmågan att leva, uppleva vänskap och förmågan att se och känna kärlek. Med andra ord en bok för alla men allra bäst, tror jag, som högläsning hemma för barn från 5-6 år och uppåt. Läs den! Ni kommer att älska den!
Edward Tulanes fantastiska resa låg 48 veckor på New York Times tio-i-topp-säljlista. Den är också vinnare av många priser. En blivande klassiker.
Vill du veta mera? Läs här!

Inga kommentarer: