2008-10-28

Universums hemlighet

Tänk dig att ha föräldrar som vägrar ge dig en dator och som avskyr allt vad teknik heter och som inte vill ha TV eller ens telefon och som överhuvud taget inte gillar något som är nytt och modernt. Men så träffar du den nya grannen som är vetenskapsman och som har en superdator - Kosmos- som är det häftigaste i datorväg du kan tänka dig. Så är det för George i boken George och universums hemlighet skriven av Stephen Hawking och hans dotter Lucy Hawking.
Det här är en bok som är både en berättelse och en faktabok, för insprängt i berättelsen får du lära dig vad vetenskap är för något, varför den är viktig m.m., men framför allt får du lära dig massor om universum och om astronomi. Dessutom finns särskilda sidor med fakta om universum och foton tagna av NASA:s rymdteleskop.
I berättelsen tar superdatorn Kosmos med George och hans vänner på ett äventyr ut i rymden, förbi planeter, genom asteroidstormar och väldigt nära de farliga svarta hålen. Men det finns också ondsinta vetenskapsmän som vill komma över Kosmos för att använda datorn för sina egna syften och de drar sig inte för någonting.

Läs den själv eller ännu hellre be någon vuxen läsa den högt för dig eller för hela klassen! Den är rolig, den är spännande och du lär dig väldigt mycket.
Läs om Stephen Hawking och hans egen superdator här

Inga kommentarer: