2009-05-28

Fyra flickor och en av dem ska dö...

Den farliga kyssen är den andra boken i serien TRE. Den första heter Ett hål i själen. Böckerna är skrivna av Kjetil Johnsen. Jag började med att läsa del två och boken inleds med en kort beskrivning av de fyra huvudpersonerna, Trine, Vilde, Benedicte och Nora, samt en resumé av handlingen i bok nummer ett. Så du kan läsa böckerna i vilken ordning du vill.

De fyra tjejerna är bra kompisar och umgås i stort sett alltid. Men flera händelser gör att vänskapen sätts på spel. Trine och Vilde kysser varandra och undviker sina kamrater, för att de inte ska komma på dem. De gömmer sig i skogen, men det finns någon annan som smyger runt och upptäcker att de attraheras av varandra. Vem kan det vara?

Benedicte är kär i Nick, en ny kille i klassen som är fosterhemsplacerad på samma ort som flickorna bor. Men kärleken är inte besvarad för Nick är förtjust i Nora, som är förtjust i Nick. Men Nora vågar inte säga något till sina kamrater, eftersom Benedicte har berättat att Nick har våldtagit henne. Men hennes berättelse får tjejerna att tvivla på om det verkligen är sant.

Fyra flickor och en av dem ska snart dö...

Det här är en spännande bok som handlar om kärlek och hemligheter. Den är 160 sidor lång och är lätt att förstå. Man fångas direkt av bokens handling och det går inte att lägga boken ifrån sig. Den passar dig som går på högstadiet.

2009-05-25

Längtan efter en kyss

Jag har precis läst Kyssen av Jacqueline Wilson. Den handlar om Sylvie och hennes bästa kompis Carl. De har haft roligt tillsammans ända sedan de var små. De har en hemlighet, en glasbod, där de brukar hålla till och skriva på en gemensam bok.

Sylvie har alltid drömt om att en dag få stå brud och gifta sig med Carl. När Sylvies kompis, Miranda, en dag kysser Carl och skryter om hur bra han är på att kyssas blir Sylvie svartsjuk. Hon har ju alltid drömt om att Carl ska kyssa henne. När Sylvie, Miranda, Carl och hans kompis Paul är i Kew Gardens händer något som omkullkastar hela tillvaron för Carl och till viss del även Sylvie. Men vad är det för hemlighet som Carl bär på?

Kyssen är en mycket bra bok som inte går att lägga ifrån sig. Den handlar om kärlek och kompisskap. Jag tycker att den passar från årskurs sex.

2009-05-16

Skräckens cirkus

Skräckens cirkus av Darren Shan är en riktigt bra skräckbok. Det går absolut inte att lägga ifrån sig boken när man väl börjat läsa den.

Boken handlar om Darren Shan som tillsammans med sina vänner Steve, Alan och Tommy intresserar sig för ett reklamblad för ett kringresande cirkussällskap: Cirque du freak. Steve åtar sig att ordna biljetter till sig och sina kamrater, men måste senare meddela sina kamrater att han endast fick tag på två biljetter. De enas om att Steve och Darren ska få gå.

Cirkusföreställningen framförs av diverse missfoster: vargmannen, Alexander Reven, Rhamus Dubbelmage, Truska och Madam Octa. På cirkusen kan inte någons säkerhet garanteras och redan efter inledningsnumret önskar Darren att han hade flytt så fort benen bar honom.

Dagen efter cirkusföreställningen går Darren tillbaka till cirkusen och stjäler Madam Octa. Något som Darren får betala ett högt pris för.

Skräckens cirkus är en bok för dig som går på högstadiet men med inte alltför svaga nerver. Gillar du dessutom att läsa om vampyrer, är det här en bok för dig!



Fula fiskar

Helena Bross har skrivit ännu en lättläst kapitelbok om kusinerna, Fula fiskar, heter den.

Simon och Moa är kusiner och ska fira jul hos mormor på landet. Det sker ett inbrott hos grannen och ännu ett. Simon och Moa vaknar av att någon tar i handtaget på ytterdörren och hör sedan en bil som startar och kör i väg. Kusinerna löser tillsammans med sin kompis till slut fallet.

Kusinerna är en serie spännande kapitelböcker för goda läsare från skolår två. En elev i tvåan på Stanstorp har läst både Fula fiskar och Hjärtat i halsgropen och hon tyckte både var mycket bra.

Svart bälte

Kerstin Lundberg Hahn har skrivit den andra spännande boken om Fredde, Mimmi och Zacki. Svart bälte, som boken heter, är en fristående fortsättning på Bakom masken.

Den handlar om Fredde och hans judoklubb som ska åka till Budapest, vilket han naturligtvis ser fram emot. En lördagsmorgon väcks han av fågelkvitter och kan inte somna om. Han smyger upp för att inte väcka familjen, gör några dubbelmackor, och ger sig iväg till träningslokalen. Där ser han att glasrutan är krossad, men smyger ändå försiktigt in i judolokalen. Där ligger allt i en enda röra och hör han inte ljud? Tänk om tjuven är kvar? Eftersom tränaren inte svarar ringer han 112. Polisen kommer med sirenerna på. Det visar sig att reskassan är borta! Fredde tar hjälp av Mimmi och Sacki, men det är nära att det går riktigt illa.

Jag gillar verkligen boken! Det är en lättläst bok med spänning från början till slut! Läs själva!

2009-05-14

Spökskeppet Vallona

Det är höst och Karl ska tillbringa några veckor hos sin morfar i Krabbsjögrund, eftersom hans mamma ska arbeta i närheten. Hon ska jobba på en forskningsstation på havet utanför Krabbsjögrund. Många ortsbor är avigt inställda till forskningsstationen, så Karl tiger om vad hans mamma sysslar med.

När Karl är i kyrkan med morfar smyger han i väg på egen hand till sakristian. Där får han syn på ett modellskepp vid namn Vallona. Karl råkar knuffa till modellen. När doktor Ekwall får syn på Karl vid Vallona blir han arg. Karl och morfar ger sig av från kyrkan.

Tjockan, dimman, har dragit in över staden och Karl och morfar ser knappt handen framför sig. De hör konstiga ljud. Enligt ortsborna hörs de ljud som tjockan en gång slukat. Morfar säger att han ska gå och göra fast båten ordentligt och att Karl ska bege sig till Skrot-Janssons lager. Hos Skrot-Jansson träffar han Sara. Plötsligt är både Skrot-Jansson och morfar försvunna och Karl och Sara ger sig ut på havet för att försöka hitta dem. Ett riskfyllt uppdrag.

I berättelsen om Karl och morfar vävs spökhistorier in. Spökskeppet Vallona av Lena Ollmark och Mats Wänblad är en mycket läsvärd och spännande rysare.

2009-05-12

Den osynliga


Lise Indahl har skrivet boken Den osynliga. Den handlar om 12-åriga Elvira som har flyttat med sin familj från Stockholm till landet. Hon vantrivs och längtar tillbaka. Så händer det märkliga saker. Mössan försvinner och en dag är det tillstökat i hennes rum. Elvira skyller på sin lillebror. Han säger sig vara oskyldig.
När hon kommer hem från skolan andra dagar har någon bäddat hennes säng, städat rummet och gjort läxorna. Vem är denna mystiska person som t.o.m. skriver i hennes dagbok? Är det "svarta damen" på första våningen? Hon som frågar om det är Elvira som spelar piano. Till slut kommer förstås förklaringen. Jag tyckte att boken var ganska så "seg" i början. Det var ingen direkt sträckläsningsbok.

Boken bygger på radioföljetongen Den röda mössan, sändes 2008.

2009-05-11

Det brinner i mitt huvud

Förra veckan deltog jag i skolbiblioteksdagarna i Höör. Som tack för min medverkan fick jag den här boken, Det brinner i mitt huvud av Camilla Lagerqvist. Boken handlar om Daniel som är 15 år. Han gillar inte skolan, eftersom han har svårt med både kamrater och koncentrationen. Daniel hamnar ofta i slagsmål med andra elever på skolan och i bråk med lärarna. Daniel ska utredas för att se om han har adhd, en störning som gör att man har svårt att koncentrera sig.

Emma, en tjej på Daniels skola, är intresserad av honom. Daniel blir varm av att se hennes vackra röda hår. Emmas bror har Asperger, så hon tycker inte att Daniel är annorlunda, vilket alla andra på skolan tycker. Emma får Daniel att må bra och hans självförtroende växer i hennes sällskap.

Den här boken vill jag varmt rekommendera. Det är en tänkvärd berättelse, där läsaren får inblick i hur det är att ha adhd. Det är också en mysig kärleksberättelse.

Basket och spänning

Anna Vikström har skrivit två böcker om Kim, en baskettjej. Den första boken heter Spela falskt och den andra, den som jag har läst, heter Kim 145. Titeln syftar på en registreringsskylt som Kim får syn på. Hon tycker sig se en kvinna vinka från baksätet på bilen, men sedan är kvinnan borta. Kim får en underlig känsla och kan inte släppa tanken på vad hon sett. När hon gräver vidare, råkar hon och kompisen Sassa hamna mitt i en traffickinghärva. Tjejernas liv står på spel.

Boken handlar också om basket. Både tjejlaget som Kim spelar i och killaget ska åka på läger tillsammans.

Boken Kim 145 passar dig som vill ha en ganska tunn, lättläst och spännande bok.