2010-10-29

Camilla och Micke

Jag har mer eller mindre sträckläst Karin Wahlbergs andra ungdomsbok Camilla och Micke. Den första boken heter Camilla och lögnen. Karin Wahlberg är författare och har skrivit flera deckare, bl.a. Hon som tittade in, Blocket och Matthandlare Olssons död.

Handlingen tilldrar sig i Lund, där Camilla och hennes storebror Micke bor tillsammans med Pappa, hans nya sambo Ann-Britt och hennes dotter. I första boken fick vi läsa att Camilla kommit på att Micke stulit plånböcker. Micke lovade Camilla att sluta med detta och hon skulle inte berätta om stölderna för föräldrarna.

En dag åker Micke fast och han hamnar även på sjukhus. Camilla blir förstås både rädd och arg. Arg för att han svikit sitt löfte.

Bella flyttar in i samma hus som Camilla och börjar också i samma klass. De blir kompisar. Men varför har Bella alltid en vit, mjuk mössa på sig? T.o.m. i klassrummet... Bellas familj har piano. Bellas spelar jättefint och Camilla sjunger. Tjejerna är hellre hos Bella. Bella har inga syskon och det är lugnare där. Hennes mamma är jättesnäll och ställer inte en massa konstiga frågor. Ann-Britt, kallad Arg-Britt av Camilla och Micke, är ofta arg och missnöjd. När de inte är hos Bella är de ute och smyger på Micke. Han träffar några skumma killar och de hamnar t.o.m. på kyrkogården.

Jag tycker mycket om denna spännande och lite sorgliga bok. Den rekommenderas varmt till 10-12-åringar.

Inga kommentarer: