2010-10-25

Reckless

När bröderna Jakob och Will Reckless var barn försvann deras far spårlöst och sedan den dagen är dörren till hans arbetsrum alltid låst. Jakob bestämmer sig en natt för att ta nyckeln till faderns arbetsrum, väl där inne finner han ett pappersark med texten ”SPEGELN ÖPPNAR SIG BARA FÖR DEN SOM INTE SER SIG SJÄLV". På så vis finner Jakob vägen till den magiska världen bakom spegeln. Under flera år tillbringar Jakob större delen av sin tid i den magiska världen, tills en dag då hans yngre bror Will följer efter honom. Will blir riven av en goyl och Jakob måste nu finna ett botemedel för att kunna rädda sin bror. Som om detta inte räcker, har även Wills flickvän Clara lyckats ta sig genom spegeln. Tillsammans med Jakob och hans följeslagare Räv, en gestaltförvandlare, måste den lilla gruppen ge sig iväg på en mycket farofylld resa.

I Reckless bygger Cornelia Funke upp en fantasivärld kring de gamla folksagorna, där allt kan hända och visst känner man igen en del av figurerna från bröderna Grimms sagor. Kapitlen är korta och varje nytt kapitel kantas av illustrationer som författarinnan själv har gjort. Passar läsare från ca 11 år och uppåt.

Cornelia Funke har bland annat skrivit, triologin Bläckhjärta, Bläckmagin, Bläckdöden och Tjuvarnas herre. Både Bläckhjärta och Tjuvarnas herre har filmatiserats.

Inga kommentarer: