2011-07-07

Återuppväckt från de döda: Lasarusfenomenet

Emma är sjutton år och förlorar sina föräldrar i en bilolycka. När hon vaknar upp ur koma så är hennes farbror där och hennes lillebror som blivit stum. Det finns många oklarheter kring olyckan, och Emma vet inte längre vad som är verklighet eller inte. Så börjar den norske författaren Kjetil Johnsens nya bok Lasarusfenomenet, första delen i serien Den 4:e parallellen.

Bokens titel Lasarusfenomenet syftar på den bibliska gestalten Lasarus som av Jesus blev återuppväckt från de döda och det är just vad som hänt med Emma: hon har varit död men kommit tillbaka. Inom sig bär hon på fragment av en parallellvärld och allt flyter ihop. Hennes pappa forskade om tid och parallella världar och ur forskningssynpunkt är Emma ett hett villebråd, ett fenomen. Hon måste övervakas dygnet runt. Det är omöjligt att veta vem man kan lita på när inget är vad det ser ut att vara....


Lasarusfenomenet är en rafflande thriller med science fiction-inslag. Själv hade jag lite svårt att hänga med i tankegångarna om parallella världar. Tempot är högt och kasten tvära. Den osäkerhet och oförutsägbarhet som Emma känner skildras skickligt och som läsare känner man likadant. Jag tror att denna bok kommer att tilltala många ungdomar inte minst genom att den är så filmisk. Intressant men inte helt lättläst!


Inga kommentarer: