2012-01-16

Dash och Lilys utmaningsbok


Dash hatar julen och befinner sig på sitt favoritställe: bokhandeln Strand i New York. Där hittar han av en händelse en röd anteckningsbok instucken i en bokhylla. Boken innehåller ledtrådar och anvisningar från en okänd person. Om Dash är intresserad ska han lämna anteckningsboken till biträdet i bokhandeln. Det gör han och så inleds ett samtal mellan två okända människor: Dash och Lily.

Dashs föräldrar är skilda och han har lyckats lura dem båda så att han är ensam över julen med tillgång till både mammans och pappans lägenhet.
Lily är yngsta medlemmen i en stor släkt och hon älskar julen. Hennes föräldrar har åkt på semester och lämnat Lily och hennes äldre bror Langston i New York. Langston har en ny pojkvän och de bestämmer sig för att skaffa en passande pojkvän åt Lily, dels för att sysselsätta henne över julen, dels för att bli av med henne så de får vara ifred. Så uppstår idén med den röda anteckningsboken som de lämnar i bokhandeln där en släkting till dem arbetar. Boken växlar mellan Dash och Lily och det uppstår intresse mellan dem båda utan att de träffas. Så kommer Dashs före detta flickvän tillbaka efter att ha flyttat till Spanien. Lily träffar en gammal bekant som hon har ouppklarade affärer med. Ska de någonsin träffas? Kan det överhuvudtaget bli något mellan dem eller bygger bara intresset på spänningen med anteckningsboken?

Rachel Cohn och David Levithan har efter succérna med Nick och Norahs oändliga låtlista och Naomi och Elys kyssförbudslista skrivit ännu en spännande och rolig bok om kärlek och förvecklingar i NewYork. Jag är svag för de här författarna. Dash och Lilys utmaningsbok är lika charmig, intellektuell och språkligt snyggt skriven som deras tidigare böcker. Rekommenderas för vana läsare från ca 13 år.

Inga kommentarer: