2012-03-06

AvhopparenJag har läst Avhopparen, en lättläst ungdomsbok av författaren Kim Olin som är en pseudonym dvs. författaren heter egentligen något annat. Det är första delen av fyra i en serie om Simon som hoppat av skolan och söker sig till kriminalitet och droghandel. Serien är väldigt populär på skolan där jag arbetar, så jag blev sugen på att läsa.


"När jag började skriva den här berättelsen hade den på skämt arbetsnamnet Taskiga odds, för det är precis vad huvudpersonen i Avhopparen har"

Så skriver författaren i en kommentar i boken, och det kan man verkligen säga för Simon är en mycket ensam 17-årig kille, hans mamma är död och hans styvpappa har övergivit honom. Hans uppväxt präglas av sorg, svek, missbruk och misshandel. I skolan betraktas han som dum och hopplös, och efter att han slutat gå dit förlorar han sin enda kompis Kalle. Han har inte längre någonstans att bo och försöker få in en fot i den kriminella världen i Pulverland, som styrs av Tobias Fleming. Han får utföra sådana uppdrag som ingen annan vill göra. Som tur är har Simon Elsa som han ibland bor hos även om hennes föräldrar inte vill det. Annars sover han i skogen. Elsa behöver honom och hon behöver också kokain som Simon kan ordna till henne. När en civil polis dyker upp och vill använda honom för att avslöja droghandeln vet han inte vad han ska göra, vågar han gå emot Tobias Fleming? Om inte riskerar han att hamna hos de sociala myndigheterna..

Avhopparen är en riktigt otäck bok. Det gör ont att läsa om Simons utsatthet och den förnedring som han är utsatt för både i den kriminella världen, men framför allt i de tidigare hemförhållandena. Samtidigt är boken spännande, språket lättläst och handlingen oförutsägbar. När man lägger boken ifrån sig dröjer en obehagskänsla kvar över hur orättvist livet är för Simon och att ingen borde få uppleva det han går igenom. Avhopparen följs av Beskyddaren, Checka in och Drakens skugga.

En lustig sak är att författaren valt att välja namn till titlarna i bokstavsordning A,B,C och D. Jag misstänker att Kim Olin är en pseudonym för författaren Torsten Bengtsson som även skrivit böckerna om Kim o Lin(a)!

1 kommentar:

Anna sa...

Torsten Bengtsson? Vad får dig att tro det? Jag tycker inte de skriver speciellt lika. Men intressant idé!