2012-06-15

Rädda honom!


Tawni är deprimerad efter sin älskade morfars död, och hennes mamma har bestämt att hon för att vila upp sig ska åka till sin farmor och farfar som bor i en liten engelsk kustby. Under en tid har Tawni fått mystiska sms utan avsändare: Bara du kan rädda honom! står det. Hon förstår ingenting och tycker att det är obehagligt. Vem skriver till henne? Och vem är det hon ska rädda? Sin morfar lyckades hon i alla fall inte rädda…

Men nu vill hon inte tänka på några konstiga sms. Tawni tar flyget till England och byter själv till tåget som går till farmor och farfars by. Hon lämnar tågkupén för en kort stund och när hon kommer tillbaka är det imma på rutan – precis som om någon just andats på den – och i imman står det fyra ord: Du kan rädda honom!

Så börjar denna fina bok som jag tycker passar bra som sommarlovsläsning för dig mellan 9 – 12 år. Tawni får fler och fler ledtrådar om vem det är hon ska försöka rädda och det hela får en övernaturlig twist när det verkar som om Tawni faktiskt verkar kunna resa i tiden! Hon färdas tillbaka till trettiotalet, till tiden för när en fruktansvärd storm tog livet av många av byns sjömän.

Det är spännande läsning, men i lugnt och stillsamt tempo, och miljön med den lilla engelska byn är väldigt trivsam att vistas i. Slutet ska man nog inte analysera alltför noga, för det är lite väl ologiskt, även för en berättelse med tidsresor!

Jag har länge velat läsa Camilla Lagerqvists förra bok Cirkusflickan och nu ska jag nog göra slag i saken, för denna bok gör mig intresserad av mer av författaren.

Inga kommentarer: