2012-08-28

Skuggan i väggen


Skuggan i väggen

Kerstin Lundberg Hahn har kommit ut med ytterligare en spännande bok, Skuggan i väggen, heter den

Den handlar om Micke och mamma, som har flyttat in i ett gammalt hus i Norrland. Huset har en gång varit vitt, men nu har färgen spruckit och det ser grått ut. En fönsterruta i vardagsrummet är trasig. Det skulle behövas målas om och fixas till, men de får hyra huset billigt, och naturen är jättefin med skogen och älven.

På översta våningen finns ett rum med takfönster. De ska mamma ha som sin målarateljé när hon inte arbetar på ett hem för äldre människor. Micke får också ett rum på översta våningen. Det är slitet med en fläck i tapeten. Först tror hon att det är en vanlig fläck och hon pratar och skojar med skuggan.

Första natten väcks Micke av att ljuset tänds i rummet och hon tror det är mamma som kommer. Ingen där, Micke blir rädd och rusar in i mammas sovrum och lägger sig bredvid henne i den stora sängen. Mamma vaknar inte och blir förvånad på morgonen över att Micke är där. - Du tror väl inte på spöken, skojar mamma. Elen kan vara lite konstig i gamla hus.

I Mickes klass finns bara åtta elever! Hon får sitta mellan Claudia och Stina. När de får reda på var hon bor blir de röda i ansiktet och säger att det är ett spökhus. Efter skolan går Micke till älven. Hon känner på vattnet. Det är iskallt! Hon ser vita blommor. Liljekonvaljer tror hon att det är. Plötsligt prasslar det till bakom henne. Hon vänder sig om, men ingen är där. Hon ropar, får inget svar.

En dag besöker Micke mammas arbetsplats. Där finns Sixten. Han lär henne spela schack. Harriet bor där också. Hon är förvirrad och tror att Micke är Elli. Elli är flickan som drunknade i älven och som bodde i Mickes hus...

Jag kan varmt rekommendera den spökhistoria för 10-12-åringar! Den är superbra! Jag mer eller mindre sträckläste den och har inte haft mardrömmar - än så länge!

Kerstin Lundberg Hahn besökte många skolor i Staffanstorp i vintras. Hon har även skrivit deckarna Bakom masken, Stormens ögon, Svart bälte och Vitas hemlighet. Läs gärna dem också!

Inga kommentarer: