2012-09-21

Yummy


Eva Susso är en flitig författare som skriver för såväl danssugna tonåringar (böckerna Funk, Street, Break) som för småttingar (de fina böckerna om Babo och hans familj).
Hennes senaste bok riktar sig till tio till trettonåringar och heter Yummy.

Det är sommarlov, och tolvåriga Mia driver ensam runt på dagarna i det bostadsområde där hon och hennes föräldrar precis har fått en ny lägenhet. Hon minns hur det gick förra gången, hur familjen blev vräkta från sin bostad för att föräldrarna hade högljudda fester och inte betalade hyran. Men nu har de lovat att de ska skärpa sig, sluta dricka och försöka hitta ett jobb. Mia vet inte om hon vågar tro på det, och hon känner sig inte riktigt hemma i allt det nya.

Hon söker sig tillbaka till skogen, till den sjabbiga husvagn där familjen bodde när de blivit vräkta sist. Här har hon gömt sin gamla gosekanin som hon brukar prata med. Hennes döda mormors ande finns i kaninen, tror hon, och mormor brukar trösta henne när allt runt omkring henne blir för svårt. Här finns också hennes kompis Gabby, som man som läsare verkligen inte förstår varför hon vill vara vän med. Han är först mest elak, men det visar sig att det också är något väldigt underligt med honom…

Eva Susso har skrivit en riktigt bra bok om maskrosbarnet Mia, som är så utsatt men samtidigt väldigt stark. Mia flyr undan sin otrygga situation med hjälp av livlig fantasi och till slut blir man osäker på vad som händer på riktigt och vad som bara utspelar sig i hennes huvud.

Och titeln? Jo, Yummy är det smeknamn som Mia får av Finn, hennes första riktiga vän i det nya området. När jag slår igen boken hoppas jag och tror att allt nu ska bli bättre för Mia!

Inga kommentarer: