2012-11-09

Resten får du ta reda på själv


Samantha Kingstons liv är perfekt! Hon är snygg, populär, har tre underbara bästa vänner och är ihop med skolans hetaste kille. Idag är det Amordagen, fredagen före Alla hjärtans dag, då skolans elever delar ut rosor till varandra. Den som får flest rosor är förstås mest populär och Samantha är inte det minsta orolig – vet att hon är en att räkna med, en som andra ser upp till. Hon befinner sig på toppen och att hon trampar på andra som är längre ner i skolans sociala hierarkier är inget hon bryr sig om. Amordagen förflyter precis som den ska och kvällen avslutas med en stor fest. Men på vägen hem händer katastrofen – framför kompisarnas bil dyker något upp, bilen kanar av vägen och kraschar rakt in i skogen. Sedan blir allt tyst och mörkt. Samantha Kingston är död.

Men morgonen därpå väcks Samantha av väckarklockan precis som vanligt. Hennes lillasyster stormar in rummet precis som vanligt. På något otroligt sätt är allt som vanligt, förutom att det är 12 februari, Amordagen, igen...

Lauren Oliver har skrivit en ungdomsbok som är nästan omöjlig att lägga ifrån sig. Man vill verkligen veta vad som händer med Samantha som lever om sin dödsdag inte mindre än sju gånger. Hon är en huvudperson som är långt ifrån sympatisk men under bokens gång utvecklas hon från att vara en ytlig och elak översittare till att bli en person man bryr sig om.

Resten får du ta reda på själv är den amerikanska författarens debutbok och hon har sedan dess skrivit Delirium, första delen i en fantasyserie, samt Liesl och Po som är en äventyrlig spökhistoria för 9-12-åringar. Jag har hört mycket positivt även om dessa böcker så jag måste läsa dem så snart jag hinner!

Inga kommentarer: