2013-07-18

Heddas bok

Det bästa Hedda vet är att vara hos sin mormor. Mormor bor på landet och har en massa djur: får, höns, katter och en glad och tokig hund som heter Rufsen. Dessutom jobbar mormor som veterinär och Hedda brukar följa med och hjälpa till när mormor kör ut på sjukbesök. Hedda älskar att hjälpa sjuka djur, och vill också bli veterinär när hon blir stor. Om det blir lite otäckt någon gång finns mormor alltid där och skapar lugn och trygghet.

Det här sommarlovet ska bli det bästa i Heddas liv, för hon ska få vara hos mormor hela sommarlovet. Mamma och pappa kommer ofta och hälsar på, men det är Hedda och mormor och alla djuren, hela sommaren! Det blir en härlig sommar med massor av bad och lek. Hedda räddar en trast som brutit vingen, och på kvällarna berättar mormor historier om alla djur som hon känt. Men varför är mormor så ofta trött? När sommaren så småningom går mot höst börjar Hedda förstå att mormor inte alltid kommer att finnas kvar, åtminstone inte på samma sätt som innan.

Heddas bok är väldigt bra sommarläsning för 6-9-åringar som tycker om djur, precis som Hedda gör. Författaren Lin Hallberg beskriver på ett fint sätt vänskapen mellan gammal och ung och hur döden är en naturlig, om än väldigt sorglig, del av livet. Maria Sandbergs illustrationer i färg skapar en extra somrig stämning.

Inga kommentarer: