2013-07-30

Balladen om en bruten näsa

Priser och hyllningar har regnat över den här boken i ursprungslandet Norge,  och Arne Svingens  Balladen om en bruten näsa är faktiskt något utöver det vanliga.

Det här är historien om Bart, en trettonåring som alltid försöker se livet från den ljusa sidan trots att han verkligen har det mesta emot sig. Han bor i en av Oslos värsta problemförorter där trappuppgången är full av sopor och använda sprutor. Hans mamma är världens snällaste mamma men kan inte alls hantera vardagen. Hon är extremt överviktig, dricker för mycket, ligger mest hemma på soffan och glömmer att köpa mat. Beskrivningarna av hur Bart för hundrade gången äter flingor med vatten och socker till frukost, eller tappert proppar i sig salta pinnar till middag för att det är allt mamman har att erbjuda, är hjärtslitande.

Bart tränar boxning, utan någon vidare framgång. Det han egentligen vill göra, det är att sjunga. Sjunga opera! Men det måste förbli en hemlig dröm. Bart vågar absolut inte sjunga när någon lyssnar, och han inser att det skulle innebära socialt självmord att erkänna ett operaintresse. Han har inte direkt några vänner, bara några i klassen han står och hänger med på rasterna. Men underligt nog verkar den populära Ada vilja bli hans vän. Kanske kan livet bli bättre för Bart med en bästa kompis? Ada har bara ett fel, som dock är desto värre:  hon verkar oförmögen att bevara hemligheter…

Den här boken är verkligen fantastiskt bra! Gripande och rolig och med karaktärer man inte glömmer i första taget. Huvupersonen Bart lever i en verklighet som tyvärr är ett faktum för många barn. Men trots att Bart har det så hemskt så förmedlar boken ändå hopp och en tro på att det kan bli bättre.

Inga kommentarer: