2013-12-20

Två böcker av Annika Thor

Annika Thor har verkligen en förmåga att engagera och skapa inlevelse. I Sanning och konsekvens möter vi Nora. Hela sommaren har hon längtat efter sin bästa vän Sabina. De har varit bästisar sedan dagis och står varandra nära. Men när höstterminen börjar förstår Nora att någonting har hänt, Sabina ignorerar henne och verkar bara vilja umgås med de coola tjejerna i klassen. Nora får bara vara med i undantagsfall. Samtidigt börjar klassens tönt Karin söka kontakt med Nora. Karin vet någonting som skulle kunna göra Sabina ursinnig på Nora och förstöra deras redan spräckliga kontakt. Nora är rädd för att synas ihop med Karin och själv bli betraktad som tönt, men vad händer om hemligheten avslöjas? 
Detta är en bok som får det att krypa i kroppen, att gå i sexan är inte alltid lätt och vänner kan vara oerhört grymma. Handlingen når sin kulmen då klassen ska ha fest och Nora får bara komma dit om Karin följer med.
Boken har även filmatiserats.Efter att jag läst Sanning och konsekvens ville jag genast läsa fler böcker av Annika Thor. Fyren och stjärnorna blev nästa bok och även denna blev en "sträckläsare". Handlingen utspelar sig under första världskriget men känns för den skull inte tråkig eller gammalmodig. 
Huvudpersonen Blenda är fjorton år och bor i Göteborg tillsammans med sin mamma Tora och lillebror Erik. Pappan har varit försvunnen i sju år men Blenda har inte gett upp hoppet. Hon skriver ofta brev till honom som hon sparar. 
En dag kommer en man på besök och ger mamman blommor. Mannen heter Carl Nordström och är fyrmästare. Så småningom visar det sig att han vill ta pappans plats i familjen. Blenda känner direkt motstånd mot mannen som är sträng och inte verkar tycka om barn. Han ogillar dessutom djur och visar ingen respekt för lillebror Eriks intresse för fåglar. Men Tora tycker att barnen behöver en pappa och fogar sig efter Carls regler. När Tora och Carl bestämmer att de ska flytta ihop, tvingas barnen lämna Göteborg och bo i Carls hus. Deras nya hem ligger ensamt på en ö och de har nästan ingen kontakt med andra människor. Och även om Erik till en början är fascinerad av Carls arbete vid fyren på ön, blir situationen snart omöjlig..   

Inga kommentarer: