2013-11-28

Jul i stora skogen

Snart är det första december och dags att öppna den första luckan i adventskalendern. Men varför inte komplettera med en bok i adventskalenderns form – ett kapitel om dagen fram till julafton!

Jul i stora skogen är berättelsen om en liten grå och vresig hustomte (som heter just Vrese) som sköter om ett hus i skogen där ingen bott på femtio år. Det passar honom fint, för han ogillar starkt alla som stör hans ensamhet – eller är det verkligen så? En dag kommer stormen farande över skogen och blåser bort hans mössa och vantar. Dessutom för den med sig den gamla skylten som står kvar på gårdsplanen sedan människorna flyttade för länge sedan, med den halvt avskavda texten Tomten till salu.

I en annan del av skogen bor en livlig kaninfamilj  full av farbröder, mostrar, gamla farfar och busiga kaninbarn. De hittar en dag något konstigt rött skynke liggande på marken. Är det en flagga? Och den där skylten: Tomten till s… Det måste väl betyda att tomten ska komma till stora skogen? Säkert är det så! Men vem eller vad är tomten? Och när kommer han?


Ulf Stark och Eva Eriksson har skapat en stämningsfull och snäll julsaga som är spännande för de minsta barnen och rolig för alla. Möjligtvis kan kapitlen upplevas som lite väl korta. Men det är ju inget som hindrar att man läser flera kapitel om dagen. Fast då är ju boken förstås färdigläst innan jul!

Inga kommentarer: