2013-11-03

Flyktingen

Amanda är en femtonårig tjej som bor i en liten by och längtar efter att börja gymnasiet i stan. Hon tycket att hennes tillvaro är händelselös och tråkig. Hennes familj har inte så bra ekonomi och på helgerna måste alla hjälpas åt att plocka bär. Amanda har tidigare tränat löpning men sedan hon startat en blogg lägger hon alltmer tid på att sitta vid datorn.

Boken inleds med att Amanda bestämmer sig för att ta en
löprunda för att slippa lördagens bärplockning
med familjen. Hon springer upp mot en gammal jaktstuga i skogen och sätter sig att vila.
Då märker hon att låset till stugan är uppbrutet, någon är där!

Amanda blir rädd och springer därifrån men råkar tappa sin kniv. Dagen därpå återvänder hon dit för att leta. Hon får syn på en ung kille med trasiga kläder vid stugan. Senare samma kväll när familjen äter middag med vänner berättar pappan i grannfamiljen att en ung man rymt från flyktingförläggningen i närheten. Pappan, som arbetar där, berättar vidare om de förhållanden som flyktingarna lever under och de förhoppningar de har på sitt nya hemland.
Amanda bestämmer sig för att hjälpa flyktingen, det blir från och med nu hennes viktigaste mål!
Men polisen letar efter den unge mannen och snart riktas misstankar mot Amanda. Vem vågar hon anförtro sig åt, vem kan man lita på och hur ska hon lyckas rädda undan Timur, den grozniske flyktingen?

Flyktingen är något så ovanligt som en ungdomsbok med politiskt innehåll. Amandas mod, engagemang och solidaritet för Timur, som dessutom anses farlig, skildras mycket trovärdigt. Amanda är en stark tjej som vågar gå sin väg utan att påverkas av andras åsikter. Känslan av äkthet förstärks av protokoll från Migrationsmyndigheten inflikade i boken.
Kapitlen är korta och tempot högt, språket flyter direkt och enkelt. Som läsare dras man med i Amandas kamp för Timur, som från att vara en benämning i ett protokoll blir en människa och Amandas vän.
Mycket läsvärd bok och extra plus för det snygga och spännande omslaget!

Inga kommentarer: