2013-10-23

Tusen tips till en fegis

Rolf bor med sin förmögna familj i en lyxig takvåning i Paris. Han har allt en pojke kan önska sig, utom en sak – mod! Och det är just det han behöver mer än något annat. Han vill nämligen så gärna bli vän med Ofelia som jobbar i sin pappas kvartersbutik på andra sidan gatan, men han vågar inte närma sig henne. Som tur är har han en slags självhjälps-bok som heter Tusen tips till en fegis, och med hjälp av den ska han bli modig, kosta vad det kosta vill.

Och Tusen tips till en fegis heter just denna bok som Eva Susso har skrivit. Rika Rolf, som han kallas på bokens omslag, är en ganska ovanlig huvudperson i en nyskriven svensk barnbok; en fransk överklasspojke som går i kostym till vardags och måste genomlida stela släktmiddagar där barnen förväntas vara tysta och bara de vuxna får prata. Men Rolf är en kille med livlig fantasi och i sitt huvud förvandlas han till Errolf – världens modigaste och smartaste!
Det här är en rolig och charmig historia i stämningsfull Paris-miljö, som passar både som högläsning för mindre barn och för egen läsning. Benjamin Chauds härligt slängiga illustrationer bidrar till en trivsam lässtund.

Inga kommentarer: