2013-10-19

Det sista av sommaren

Det sista av sommaren, av Tamara Bach, handlar om två flickor, Jana 13 år och Louise 17 år. Sommaren ligger framför dem men ingen av dem vet riktigt vad de ska göra. Louise, som alltid varit "den duktiga", har hamnat utanför kompisgänget. Hon bestämmer sig för att ta körkort och har tre sommarjobb för att tjäna pengar. Hennes föräldrar jobbar skift och ligger för det mesta och sover när de är hemma.

Jana fördriver tiden med att sola i trädgården och planlöst driva runt. Janas bror ligger i koma efter ett misslyckat självmordsförsök och hennes föräldrar tillbringar all sin lediga tid på sjukhuset. Hon förtränger den sorg hon bär på för sin bror, och ingen ser henne. Boken börjar med att föräldrarna missat att hon fyller tretton år:
"Inget ljus? Inget ljus. Ingen tårta, inga kakor. Inget kort. Det kan väl ändå inte vara sant att de glömt det. Jag tittar ut. Det är sommar, en underbar varm dag. Det är min födelsedag."
 Flickorna känner inte varandra men Jana följer efter Louise. De lär känna varandra och blir, trots många olikheter, vänner. Louise lånar en bil och tillsammans åker de iväg. De flyr verkligheten genom att skapa fantasivärldar och lekar. Men verkligheten kommer snart i kapp dem.

Det sista av sommaren är ingen lättillgänglig bok, den kräver en van läsare. Bitvis får man ta del av flickornas historia, allt berättas inte rakt ut. Språket är ibland poetiskt men ändå relativt lätt. När jag såg bokens omslag trodde jag att det var en lättsam berättelse om vänskap och kärlek. Det visade sig tvärtom vara en stark berättelse om sorg och vänskap. En av få böcker som fått mig att gråta...

Tamara Bach, som är en tysk författare, debuterade med boken Från en annan planet. Den handlar om 15-åriga Miriam som blir förälskad i en flicka som kommer ny till hennes klass. Boken belönades med Deutschen Jugendliteraturpreis 2004. Också mycket läsvärd!

Inga kommentarer: