2014-03-23

Spännande om datahacker


Jag har länge undrat varför det inte skrivs så många ungdomsböcker om
datahackers, ett ämne som intresserar allt fler.

Förra året kom i alla fall Felkod 404 av Erik Midander. Författaren arbetar med dataprogrammering vilket märks när man läser boken. Detta är Erik Midanders första bok och förhoppningsvis kommer det fler!

Felkod 404 inleds med att en svensk vetenskapsman blir kidnappad under en tjänsteresa i Strasbourg. Polisen kopplas in men sökandet efter honom ger inget resultat. Hans uppdrag i Strasbourg är topphemligt och ingen i familjen vet vad det rör sig om. Då beslutar sig forskarens dotter, Linn, för att leta efter sin pappa. Hon hackar sig in på hans dator och kommer i kontakt med den mystiska Aitia som verkar känna hennes pappa mycket väl. Linn börjar förstå att också hon svävar i fara. Hon måste göra något innan det är för sent!

Jag sträckläste denna bok som var helt omöjlig att släppa. Den är spännande och tempot är högt. Det finns en hel del datatermer i boken som jag inte alls känner till, men det hindrade inte att jag ändå förstod sammanhanget. Kapitlen är korta och språket lättförståeligt, mycket är skrivet i form av chat. Omslaget är väldigt tilltalande och snyggt.
En äkta thriller som passar läsare i åldern 13-15 år!

Inga kommentarer: