2014-06-02

Den perfekta högläsningsboken

Finns det något mer fantastiskt än att tillsammans med sitt barn försjunka i en riktigt bra bok? Att tillsammans uppleva de mest hisnande äventyr, skratta åt tokigheter tillsammans, bita på naglarna av spänning för hur det ska gå för huvudpersonerna, avbryta läsningen för att prata om något speciellt roligt eller ovanligt som händer.  Och efteråt har man kvar upplevelsen : ”Det här är precis som hur det gick för Emil den där gången, eller hur?” eller ”Kommer du ihåg den där flickan som bara tuggade tuggummi i Kalle och chokladfabriken?”

En bok jag  nästan skulle vilja kalla för den perfekta högläsningsboken är Edward Tulanes fantastiska resa av Kate DiCamillo. Den här boken innehåller allt: kärlek, spänning, glädje, sorg, och jag önskar verkligen  att alla barn fick den läst för sig! Och alla vuxna också, kanske, för den passar för såväl den som är fem år, tio år eller 99 år.

Amerikanska Kate DiCamillos bok är en känslosam berättelse om en porslinskanin vid namn Edward. Han bor hos en liten flicka vid namn Abilene, som älskar och skämmer bort honom och klär honom i fina kläder. Edward själv är mest lite uttråkad och överlägsen, men allt ändras när han under en båtresa tappas överbord långt ute till havs. Från den dagen är Edward vilse och ensam i världen. Vi får sedan följa Edward under hans irrfärder i världen, och möta de människor han möter, såväl elaka som goda. Och under sin fantastiska resa lär sig även den en gång så förnäma och likgiltige Edward att känna igen kärlek och att älska.


Kate DiCamillos berättelse har en gammeldags sagoton som gör den fint lämpad till högläsning. Den balanserar på gränsen till det sentimentala men håller sig hela tiden på rätt sida. Det är en spännande och gripande historia som innehåller mycket att prata om tillsammans. En stor läsupplevelse!

Inga kommentarer: