2008-12-29

Döden berättar om andra världskriget

Markus Zusak har skrivit en lovordad bok som heter Boktjuven. Den utspelar sig under andra världskriget. Huvudpersonen, nioåriga Liesel, bor hos en fosterfamilj. Hennes föräldrar har transporterats till ett koncentrationsläger och hon har sett sin bror dö på ett tåg.

Författaren har i boken låtit döden bli berättare. Vi får bekanta oss med Liesel och hennes nya familj samt grannarna på Himmel Strasse. Liesel sysselsätter sig med att stjäla böcker på olika platser mitt under det brinnande kriget. I familjens källare hålls en jude gömd. Med honom och med grannarna i skyddsrummet delar hon med sig av böckernas innehåll.

Det är en mycket intressant och läsvärd bok. Den är välskriven och speciell på så sätt att läsaren får se livet ur dödens perspektiv. I boken finns många tyska uttryck och man skulle kunna tro att författaren är tysk, men han kommer från Sydney i Australien. För att kunna tillgodogöra sig bokens innehåll måste man vara en van läsare. Man bör också ha en del historiska kunskaper om andra världskriget och judarnas situation för att förstå innehållet. Jag har läst många intressanta böcker om andra världskriget, men den här är helt olik allt annat jag läst. Boktjuven rekommenderar jag verkligen!

1 kommentar:

Anonym sa...

Den är verkligen så himla bra! Kolla gärna in vår blogg.