2010-04-13

Decembergatans hungriga andarDecembergatans hungriga andar av Ulrika Lidbo handlar om Jenny som ska börja åttan. Jenny blir mobbad i skolan för att hon är tjock. När boken börjar är det sommarlov och Jenny är i Stockholm och hälsar på sin syster Mathilde. Hon jämför sig med sin syster och känner sig ful och fet. Överhuvudtaget känner Jenny sig missnöjd med mycket, men mest över sitt utseende. Hon bestämmer sig för att vara smal som en fotomodell när skolan börjar till hösten. Men hungern känns som vargar som sliter och drar inuti henne. För att klara sitt mål kräks Jenny upp det hon äter.

När skolan börjar är hon smal som en fotomodell. Kompisarna kommenterar hennes nya stil, men själv är Jenny inte nöjd. Hon blir smalare och smalare och mår psykiskt dåligt. Till slut är vikten det enda hon kan tänka på. Hon isolerar sig från sina kompisar och blir allt mer aggressiv. Den enda Jenny umgås med är grannen Betty på Decembergatan. Betty jobbar som modell men lider av ätstörningar. Tillsammans frossar de i mat för att sedan kräkas upp den.

Jag tycker att Decembergatans hungriga andar träffande, men obehagligt, skildrar det ångestbeteende Jenny har när det gäller mat och utseende. Hennes tankar och värderingar speglar hennes allt sämre psykiska hälsa. Som läsare hoppas man bara att den negativa spiralen ska få ett slut. Det visar sig vara mycket svårt. En viktig bok som passar tonåringar i åldrarna 12-15 år.

Inga kommentarer: