2012-05-11

SerierI vår har jag läst många bra nya serier för unga, varav några riktigt bloddrypande! Robert Kirkmans zombiesvit The walking dead har hittills kommit med tre delar och har ju även blivit tv-serie. Civilisationen har slagits sönder och ett zombievirus har tagit över världen. Vi får följa ett antal människor som kämpar för sin överlevnad, mot de mordiska zombierna och mot sin egen känsla av hopplöshet. Det som är intressant med The walking dead (förutom förstås att det är väldigt spännande och otäckt!) är att jag som läsare vet inte mer än huvudpersonerna om vad som egentligen har hänt. Hur gick det till när katastrofen kom? Den lilla gruppen är bara utkastad i en helt ny, skräckinjagande verklighet. Kanske kommer en förklaring i de följande delarna.

Kim W Anderssons Alena handlar om tonårstjejen Alena som är en outsider på den snobbiga internatskolan dit hon flyttat efter hemska, upprivande händelser på sin förra skola. Hon mobbas av de coola, rika tjejerna i lacrosselaget och vet inte hur hon ska kunna försvara sig. Plötsligt får hon oväntad - och våldsam – hjälp av sin bästa vän Josefin. Men Josefin har varit död i ett år… Detta är en klassisk skräckberättelse i skolmiljö, där till slut de prydliga skoluniformerna dränks i blod.

Författarduon Ms Mandu (Johanna Koljonen och Nina von Rüdinger) har med Oblivion High också skapat en övernaturlig berättelse i skolmiljö, men som är tänkt för lite yngre. Detta är dock inte skräck utan en lite smårolig och spännande historia om hur Näcken plötsligt dyker upp och tar plats som utbytesstudent i en vanlig klass i Upplands Väsby, med stor förvirring som följd. Bilderna är mangainspirerade, och fler delar följer.

Elin Fahlstedt har i Umbra byggt upp en fantasieggande värld, där föräldralösa Ethel söker sig fram i jakt på sin far och sitt ursprung. Illustrationerna är annorlunda och väldigt fina och skapar en gåtfull stämning.

Är du intresserad av episka serier (alltså inte realistiska och självbiografiska) så kolla upp Utopi, som är ett magasin för serier i genrer som skräck, mystik, fantasy och äventyr! 

Inga kommentarer: