2012-11-20

Berättelser från yttre förorten


Har du någon gång undrat över vad som händer med alla olästa dikter? Eller vad som finns på den plats där kartbokens sidor tar slut?

Shaun Tans förort är en drömlik och gåtfull plats, lik den ”vanliga” världen, men med detaljer som är helt annorunda än något man möter i sin egen vardag. Vi får stifta bekantskap med märkliga pinnfigurer som tysta driver runt på förortens gator, en outgrundlig vattenbuffel på en ödetomt, och möter familjen vars inneboende utbytesstudent är en pytteliten figur som mest påminner om ett löv.

En annan familj vantrivs i sitt nya land, där en brännhet sol kväver all livslust. Allt förändras när de upptäcker en grön och svalkande innergård, mystiskt och oförklarligt placerad mellan rum och tak i huset.

ALMA-pristagaren Shaun Tans nya bok är en samling berättelser där text och bild tillsammans skapar ett fantastiskt allkonstverk. Han har tidigare gjort bilderböcker för såväl barn som vuxna (till exempel Ankomsten och Bortappad) men denna gång får texterna ta lite mera plats

Jag älskar verkligen den här boken! Shaun Tan har skapat ett rent mästerverk av skönhet, humor och surrealism som man fortsätter tänka på långt efter att man slagit igen pärmarna. På biblioteket är boken klassad som ungdomsbok, men liksom Shaun Tans andra böcker så kan den läsas av alla mellan 5 och 105 år som är öppna för det magiska i livet.Inga kommentarer: