2014-06-10

Rysarläsning i sommarVi är många som har längtat efter något nytt av rysardrottningen Ingelin Angerborn som skriver smygande övernaturlig spänning för 9-12-åringar. 

Årets bok heter Hjärta av damm. Bella går en teaterkurs på lovet, på en gammal anrik teater med knarrande golv och tunga dammiga ridåer. Enligt ryktet ska det spöka där, men det är förstås bara skrock...  Eller? Snart störs teaterundervisningen av envisa knackningar på dörren, både ljus och musik stängs av utan anledning, någon skriver konstiga meddelanden på badrumsspegeln, och vad är det egentligen som händer uppe på vinden?

En av de mer kusliga böcker jag läst på länge är Petrus Dahlins Hjärtlös. Den handlar om Maia som flyttar från Sverige med sin amerikanska pappa och svenska mamma till New York, där hon föddes. Föräldrarna har fått krävande toppjobb och i väntan på att Maia ska få  börja på sin nya skola är hon ensam hemma hela dagarna. Det enda som bryter monotonin är besök av privatlärare och att skypa med bästisen hemma i Sverige. 

Familjen har ärvt farfaderns gamla, gigantiskt stora våning på Manhattan, och det är så många rum i lägenheten att Maia nästan går vilse. Men det är en dörr som alltid är låst, och när hon frågar föräldrarna säger de bara att det är absolut förbjudet att gå in dit. Men så börjar Maia höra ljud där inifrån... Läs på egen risk, speciellt slutet är riktigt otäckt!

Inga kommentarer: