2009-07-15

Katastrofala följder

Douglas Foley känner ni säkert till. Det är författaren till böckerna om Habib. Nu har han precis kommit ut med en bok som heter Shoo len. Den handlar om några ungdomar på en högstadieskola i en förort till Stockholm. På skolan råder allmänt kaos. Brandlarmet sätts i gång av elever i stort sett dagligen, rån och stölder hör till vardagen och eleverna gör allt för att knäcka lärarna.

Gabi är ledaren och står bakom i stort sett allt brottsligt som händer. Det finns några, både killar och tjejer, som har svårt att gå sin egen väg och strunta i Gabi, vilket resulterar i att de gör sig skyldiga till rån, misshandel och mord.

Karim, en av Gabis anhängare, har förälskat sig i Nikoo. Kärleken är besvarad. Men redan på de första sidorna i boken får läsaren veta, att Karim utan sin vetskap kommer att döda henne inom loppet av ett dygn.

Shoo len är en mycket läsvärd bok. Det är en skrämmande skildring av skolvardagen på en högstadieskola i en stockholmsförort och en stor kontrast till min vardag på en högstadieskola i Staffanstorp. De första inledande sidorna gör att jag bara inte kan släppa boken. Jag måste bara få veta hur Karim kan döda Nikoo, som han är så upp över öronen förälskad i. Jag tycker att den passar från årskurs nio.

Inga kommentarer: