2009-08-31

Är blod tjockare än vatten?

Ett brev Ida hittar på mammans röriga skrivbord förändrar drastiskt hennes dittills harmoniska, fjortonåriga liv. Kan det vara så att hennes älskade pappa David inte är hennes biologiska pappa? Brevet från mammans gamla förälskelse får Ida att tvivla och ifrågasätta det mesta i tillvaron. Plötsligt kan hon inte lita på sin mamma - har hon ljugit i alla år? Och vet hennes pappa?

Kompisarna blir ett viktigt stöd men det blir tungt i längden för Ida att inte berätta för sina föräldrar vad hon grubblar på. Samtidigt förälskar sig Ida i Finn, som är bror till ena bästisen. Allt är komplicerat i Idas liv - och så är det ju det här med miljön och klimat-förändringarna...

Blod av Åsa Anderberg Strollo ställer viktiga frågor om lojalitet, tillit och kärlek. Den pekar på familjens sårbarhet men också vikten av att hela tiden prata om det som är svårt. Blod är en välskriven ungdomsbok som visar hur dramatiskt livet är för en fjortonåring som plötsligt tvingas genomskåda "vuxenvärlden". Rekommenderas åk 8-9.

Catrin, Hagalidskolans bibliotek

Inga kommentarer: