2010-06-30

Flicka i april av Kerstin Thorvall

Jag har äntligen, efter mycket letande, hittat Kerstin Thorvalls ungdomsbok "Flicka i april" från 1961 i min bokhylla hemma.

Boken handlar om 18-åriga Lena som kommer från landsorten. Hon är endabarn i familjen Berg och har alltid ritat vackra klipp- och modedockor.Det enda Lena önskar är att bli modetecknerska och hon kommer in på Sjövalls skola i Stockholm. Hon åker tåg dit och hyr ett rum hos en äldre prostinna.

På Sjövalls avdelning för modeteckning ser tjejerna ut som modeller eller pappersdockor, men Lena ser inte alls ut som de. Hon har ett stor blommig rock som förkläde. Det tisslas och tasslas om Lena, men hon märker det inte, åtminstone inte till en början. Med röda kinder och lysande grå ögon deltar hon i kroki-lektionerna. Hon är så lycklig över att få rita och teckna.

Lena är mycket ensam, men efter ett tag får hon Margita som kamrat. Efter en skoldans, där skolans snygging faktiskt dansat med henne, bjuder Margit till efterfest. Lena springer därifrån och detsamma gör Mikael...

Jag tycker mycket om boken. Den är lätt att läsa och skildrar ungdomar på 60-talet, fast en del kan kännas igen än i dag. På baksidan av boken står att den är lämplig för unga mellan 15 och 19. Jag rekommenderar den till både lite yngre och äldre läsare.

Inga kommentarer: