2010-12-14

Här ligger jag och blöder


Jenny Jägerfeld tildelades Augustpriset i barn- och ungdomsboksklassen med sin bok Här ligger jag och blöder.

Vad Maja än tar sig för så tycks det på något vis nästan alltid bli fel. Det hela börjar när Maja råkar såga av sig tumspetsen under en skulpturlektion. När hennes pappa sedan kommer för att hämta henne på sjukhuset utbrister han ”- Men herregud! Vad har du på dig!”, saken blir inte bättre av att han dessutom tror att hon skadat sig själv med flit.
När helgen sedan kommer åker Maja som vanligt ner till sin mamma i Norrköping, men denna gång kommer hennes mamma inte och möter henne vid stationen. När Maja upptäcker att hon inte är hemma börjar obehagskänslorna växa. Var är hon?
Efter att Maja råkat få tre grova stickor i foten, hamnar hon av en slump på en fest hos mammans granne Justin, en kille med rosa byxor.

Jenny Jägergeld har skrivit boken i dagboksform, vilket gör att vi får ta del av Majas olika tankegångar. Allt från att självironiskt beskriva sin tillvaro till att vara helt uppslukad av sig själv och det som händer henne. Här ligger jag och blöder är en riktig bladvändare med mycket humor och stort allvar. En riktigt härlig bok som passar för både unga och vuxna.

Inga kommentarer: