2010-12-20

Nyckelbarnen


Siri går i femman och har aldrig haft några riktiga kompisar eller fritidsintressen. När fritidsklubben lägger ner börjar hon vara med klasskamraterna Linn, som är en tuff tjej, och Leo, som inte kan vara stilla. Hennes föräldrar som har långa arbetsdagar känner sig lättade. Äntligen har deras dotter fått kompisar! När Siri får varningar från Linns gamla bästisar om att akta sig bryr hon sig inte om det.

Det visar sig snart att Linn gör saker som inte är tillåtna, hon snattar t.ex. i affären. Först blir Siri chockad men efterhand dras hon med på saker som hon inte riktigt kan kontrollera. Gränserna tänjs alltmer. Tillsammans kämpar barnen mot läraren Maggan som inte tål Leo. Även rektorn blir deras fiende. När Siri upptäcker att hennes mamma inte åkt på affärsresa till Tokyo, som hon sagt, utan finns i stan känner hon sig totalt vilse och utan tillit. Finns det egentligen någon vuxen som är trygg och går att lita på?
Jag tycker att Nyckelbarnen av Sara Kadefors är välskriven och skickligt skildrar världen ur barnens perspektiv, samtidigt som den är spännande. Eftersom boken också handlar om vuxna och deras problem kräver den en del av läsaren. Bästa målgruppen borde vara läsvana barn i åldrarna 10 - 12 år, och vuxna. Jag tror den fungerar utmärkt som högläsningsbok.2 kommentarer:

Tvillingarnas bokbuffé sa...

Katja tycker den verkar jättebra så hon har beställt den från en hemsida. Roligt att ni har recenserat den på er blogg. Gå gärna in på våran och spana in del 4 av vår bok-julkalender.

Birgitta sa...

Vilken fin blogg ni har och vilka fina bilder ni tar. Får vi ha den som Månadens länktips?

Birgitta