2011-02-07

Den förbjudna skogen


Den förbjudna skogen är första delen i fantasyserien om Fabelhaven. Boken är skriven av Brandon Mull och handlar om syskonen Kendra och Seth som ska bo hos sin farmor och farfar på deras gods i Connecticut medan deras föräldrar ska åka på en kryssning. Kendra och Seth har knappt aldrig träffat sin farmor och farfar, dessutom hörde Kendra hur hennes mamma fick övertala deras farfar att passa dem, och nu ska de behöva tillbringa två och en halv vecka hos dem.
Huset visar sig ligga väldigt avskilt med en fantastisk blomsterträdgård som omges av en stor skog. Väl framme får Kendra och Seth reda på att deras farmor inte är hemma, dessutom börjar deras farfar räkna upp allt det de inte får lov att göra och att det finns en mängd regler som de måste lova att följa. Några av reglerna är att de absolut inte får gå ut i skogen eller in i ladan.

Deras farfar ger dem ansvaret för hönan Guldlock som bor i deras rum, de ska sköta om henne tills deras farmor kommer tillbaka. Dessutom får Kendra tre miniatyrnycklar av sin farfar, dessa nycklar ska leda till olika lås som finns inne i deras rum. Men kommer Kendra och Seth kunna finna låsen och har det någon betydelse? Trots att deras rum är proppfullt med saker att sysselsätta sig med, och att det i trädgården finns en simbassäng, så tröttnar Seth ganska fort på detta. Saken blir inte bättre av att deras farfar nästan aldrig är hemma. Nyfikenheten tar över, vad finns det i skogen och i ladan? Gradvis upptäcker Kendra och Seth att deras farföräldrar är föreståndare för Fabelhaven, "ett av de sista reservaten för magiska djur och varelser". Men kommer det att vara för sent att göra något, då Seth och Kendra råkar bryta mot en av lagarna, och kommer farmor att komma tillbaka?
Jag tycker att den fantasyvärld som författaren Brandon Mull lyckats skapa i Fabelhaven är riktigt bra. Den förbjudna skogen är en magisk berättelse som innehåller allt en bokslukare kan önska sig. Så vill du läsa en riktigt bra fantasyberättelse bör du läsa denna bok. Boken riktar sig främst till barn från ca 9 – 12 år.

I maj kommer Aftonstjärnans hämnd som är den andra delen i serien Fabelhaven.

Inga kommentarer: