2011-10-21

Jakten på WondLa

Jag har nyss börjat jobba på Staffanstorps bibliotek som barnbibliotekarie, och den första bok jag plockade från hyllan var en ny bok av Tony DiTerlizzi. Han har tidigare skrivit böckerna om Spiderwick tillsammans med Holly Black. Nu kommer han med första delen i en ny fantastisk science fiction-serie: Jakten på WondLa.

Eva Nio har aldrig träffat andra människor. Hon har vuxit upp i en högteknologisk underjordisk fristad, uppfostrad och beskyddad av en robot. Hon lever ett tryggt och lugnt liv men kan inte låta bli att undra vad som finns där utanför, och hur hon ska kunna få kontakt med andra som är som hon… Eva äger en gammal bild som föreställer ett människobarn, en vuxen människa och en robot, och de halvt bortnötta orden Wond och La. Vad betyder det?

En dag attackeras fristaden av ett skräckinjagande monster som verkar vara ute efter just henne, och Eva tvingas på flykt ovan jord, där ingenting är som hon trott.

Tony DiTerlizzi har skapat en otrolig värld med underliga varelser där man snabbt sugs in. Boken är rikligt illustrerad med vackra bilder på allt Eva möter i denna nya värld. Bilder är tyvärr inte så vanligt i böcker som riktar sig till 10-13-åringar, som denna gör, men här passar de in perfekt.

Boken är tjock, men lättläst och spännande.

Inga kommentarer: