2014-01-12

Kompisprovet


Jag har läst Kompisprovet, en bok som kom ut 2005 och som jag tycker väldigt mycket om. Den är skriven av journalisten Carolina Lundgren.

Kompisprovet handlar om Karin som går i tredje klass. Hon är en ganska vanlig tjej och har flera kompisar däribland bästisen Anna. En dag kommer det en ny flicka till klassen som heter Jennifer. Jennifer är uppväxt i England, har rest mycket, har fina annorlunda kläder och verkar helt orädd. Karin blir våldsamt imponerad, sådär som Jennifer skulle hon också vilja vara!

Karin försöker vara på ett annat sätt än hon brukar för att Jennifer ska gilla henne och bli kompis med henne. Karin vill t.ex. inte gunga med Anna längre fast de brukar tycka det är jättekul. Anna tycker inte om Jennifer men Karin börjar vara alltmer med henne trots att hon ibland känner att saker de gör inte är rätt, eller inte känns bra. Men med Jennifer blir allt så spännande! Karin gör sådant som hon egentligen inte får lov: tar på sig finklänning i skolan utan lov från mamma, äter godis i skolan och hoppar studsmatta i en främmande familjs trädgård.

Detta leder naturligtvis till en del konflikter mellan Karin och hennes föräldrar. Jennifer talar inte heller alltid sanning och använder sig av utpressning när hon inte får som hon vill. Till slut vet inte Karin riktigt vad hon vill. Det blir ändå aldrig som hon tänkt sig...

Kompisprovet är lättläst och tar upp viktiga ämnen på ett enkelt sätt. Språket är enkelt och kapitlen korta, men mycket spännande. Hur mycket är Karin beredd att göra för att få vara med Jennifer? Vem gör rätt och vem gör fel? Hur är man en bra kompis? En utmärkt diskussionsbok som lämpar sig för såväl som högläsning som för egen läsning. Boken riktar sig till 7-10-åringar.

Inga kommentarer: