2014-01-25

Två böcker om troll

Vad skulle du göra om du hittade en trollbaby i din trädgård?
Detta händer flickan Nora i Maud Mangolds bok Augustinatt.
Nora och hennes storebror Alfons är ensamma hemma i familjens sommarhus i Småland medan föräldrarna är på Cypern. Familjens siameskatt Felix är försvunnen och Nora är ute och letar efter honom när hon hittar trollungen. Alfons och Nora tar hand om trollet men förstår att någonstans ute i skogen finns en trollmamma som saknar honom och vill ha honom tillbaka.

Detta är en spännande och lättläst bok som utspelar sig under några ovanligt varma sensommardagar. Nora och hennes bror kommer varandra närmre när de måste hjälpas åt att sköta trollungen. Det beskrivs på ett naturligt och fint sätt. Boken riktar sig till 9-12 åringar. Spännande är också att Nora i bokens början hittar ett foto på sig själv som baby tillsammans med en ung främmande kvinna. Hon börjar tro att hon kanske är adopterad...

                                                                                                                                     
Troll finns det många av i Herr Grums och trollberget, en hel armé av troll faktiskt! I denna bok av Andy Stanton bestämmer sig flickan Polly och hennes vän Fredag för att bekämpa troll som tänker ta över deras stad Stora Pimplarby. Märkligt nog är herr Grums försvunnen från staden sedan en tid tillbaka. Han är känd för att sprida skräck och obehag omkring sig. Istället dyker trollen upp ledda av en ondskefull kung och hans kumpan. Ska Polly och hennes vänner lyckas stoppa dem?

Det är en fantastiskt rolig bok med mycket humor. Den är skriven för 6-9 år, men kan även läsas av äldre barn och ungdomar, tack vare den speciella humorn. Roliga bilder av illustratören David Tazzyman. Detta är den tredje boken om herr Grums och jag ser med glädje fram emot att läsa nästa! Utmärkt som högläsningsbok!

Inga kommentarer: