2009-05-14

Spökskeppet Vallona

Det är höst och Karl ska tillbringa några veckor hos sin morfar i Krabbsjögrund, eftersom hans mamma ska arbeta i närheten. Hon ska jobba på en forskningsstation på havet utanför Krabbsjögrund. Många ortsbor är avigt inställda till forskningsstationen, så Karl tiger om vad hans mamma sysslar med.

När Karl är i kyrkan med morfar smyger han i väg på egen hand till sakristian. Där får han syn på ett modellskepp vid namn Vallona. Karl råkar knuffa till modellen. När doktor Ekwall får syn på Karl vid Vallona blir han arg. Karl och morfar ger sig av från kyrkan.

Tjockan, dimman, har dragit in över staden och Karl och morfar ser knappt handen framför sig. De hör konstiga ljud. Enligt ortsborna hörs de ljud som tjockan en gång slukat. Morfar säger att han ska gå och göra fast båten ordentligt och att Karl ska bege sig till Skrot-Janssons lager. Hos Skrot-Jansson träffar han Sara. Plötsligt är både Skrot-Jansson och morfar försvunna och Karl och Sara ger sig ut på havet för att försöka hitta dem. Ett riskfyllt uppdrag.

I berättelsen om Karl och morfar vävs spökhistorier in. Spökskeppet Vallona av Lena Ollmark och Mats Wänblad är en mycket läsvärd och spännande rysare.

2 kommentarer:

Marie-Louise sa...

Hej! Tack för alla tips på böcker som ni ger, det är riktigt bra. Något som även hade varit praktiskt är om ni kunde skriva vilken åldersgrupp boken riktar sig till. Är det möjligt? Tack för er fina blogg. mvh Marie-Louise

Anonym sa...

Den här boken passar nog årskurs 5-7.