2009-08-26

Förbjuden kärlek

För ett tag sedan bloggade jag om Shoo len av Douglas Foley. Den utspelar sig på en högstadieskola i en förort till Stockholm. Det var en mycket läsvärd bok, så jag blev nyfiken på Douglas Foleys bok Shoo bre som också utspelar sig på en högstadieskola i en förort till huvudstaden. Även här handlar det om kriminella elever som har svårt att bryta mönstret. Men den handlar också om förbjuden kärlek.

Fadi är killen som ligger bakom brotten och han drar bland annat med sig Elias. Elias vill egentligen inte alls vara med. Han har lovat sin mamma att sköta sig. Men Elias har svårt att säga nej till lättjänade pengar. Elias är kär i Zeynep och kärleken är besvarad. Men Zeyneps familj skulle aldrig acceptera att de var tillsammans, eftersom Elias är syrian. Vad gör man när kärleken är så stark men inte funkar i verkligheten?

Oscar är duktig i skolan, ansvarig utgivare för skoltidningen och engagerad i elevrådet. Men så kommer det en ny lärare till skolan, Kristina. Oscar får känslor för sin nya svensklärare. De leker med elden. Oscars tidigare så ordentliga uppförande tar en tvär vändning.

Shoo bre är en bok för dig som är 15 år eller äldre. Den har en spännande inledning och det är svårt att lägga den ifrån sig. Men det finns mindre trovärdiga inslag. Till exempel lagar de hamburgare och pommes frites på hemkunskapen. Att ha ett förhållande mellan lärare och elev känns för mig också väldigt främmande. I jämförelse med Shoo len bleknar Shoo bre bort.

Inga kommentarer: