2009-09-17

ETT SLAG UR UNDERLÄGE

Boken Knockout utspelar sig under några månader av sextonårige Camerons liv. Cameron är yngst av fyra syskon. Han håller ihop med sin bror Rube som drar honom med på olagligheter. De har många planer som oftast går i stöpet. Föräldrarna är mycket missnöjda med bröderna som bråkar och slåss och är allmänt ovårdade Cameron upplever sig själv som en hopplös förlorare.


När Cameron följer med sin pappa på ett hantverksjobb hemma hos en familj förälskar han sig i familjens dotter Rebecca. Förälskelsen, och kriser inom familjen, gör att Cameron börjar se saker på ett annat sätt: Nu börjar han förstå sina föräldrars klagomål. Camerons självförakt avtar och han blir alltmer medkännande och ansvarsfull. På lördagarna ser han framemot att göra ett bra jobb och att få träffa Rebecca. Cameron inser att han inte alls är så oduglig som han trott utan att han är en som vägrar ge upp.


Knockout är den australiensiske författaren Markus Zusaks debutroman. Boken är skriven i ett högt tempo på ett humoristiskt sätt. Bokens berättare Cameron kommenterar ibland själv sin berättelse. Vartannat kapitel beskriver Camerons nattliga drömmar och vartannat återger händelseförlopp. Boken har filosofiska drag och det är lätt att ryckas med i handlingen. Slutet är dessutom högst oförutsägbart. Den passar läsare i 14-15års ålder och uppåt.


Inga kommentarer: