2010-02-11

I det här trädet

I det här trädet är skriven av två författare, Katarina Kieri och Per Nilsson. Båda är kända ungdomsförfattare och Per Nilsson hör till en av mina favoritförfattare.

Den här boken handlar i huvudsak om två ungdomar någonstans i Sverige. Siri är den ena av dem. Hon bor ibland med sin mamma och ibland med sin pappa, eftersom föräldrarna är skilda. Siri är en ensam och egendomlig tjej. Hon tycker inte om sina klasskamrater och ägnar tid åt att sticka ut ögonen på dem i fotokatalogen. Endast några få personer kan Siri prata med, som Fatima i hennes klass. En dag utmanar Siri ödet och livet blir ännu ensammare.

Jakob är den andra personen i berättelsen. Han bor tillsammans med sin mamma och storebror John. Jakob och hans familj tvingades flytta efter en fruktansvärd händelse. Han har inte heller så många att prata med, men har hittat Ida. Hon är bra att prata med, tycker Jakob.

Boken består av två berättelser och vartannat kapitel handlar om Jakob och vartannat om Siri. De känner inte varandra men ibland möts deras vägar.

Jag tänker på att många ungdomsböcker idag skildrar väldigt tragiska liv och personer, så även denna. Boken är välskriven men jag saknar böcker som jag blir glad av. Boken rekommenderas enligt förlaget från 12 år.

Inga kommentarer: