2011-03-14

Följ med in i Neil Gaimans skrämmande fantasivärld!

Jag har bara läst tre böcker av Neil Gaiman men han har redan blivit en av mina favoritförfattare. Jag vill bara fortsätta läsa hans fantastiska berättelser.

Och jag är inte ensam, Neil Gaiman har många fans världen över. Att så många fastnar för hans böcker tror jag beror på att han är en sådan fantastisk historieberättare och han blandar legender, sagor, magi och skräck som ingen annan.

Min favorit av hans böcker måste vara Kyrkogårdsboken. En bok som inspireras av Kiplings Djungelboken. Detta är inte första gången författaren inspireras av andra kända böcker och det är en av de saker som jag tycker gör Gaimans böcker så speciella. Han skapar nya berättelser genom att inspireras av gamla berättelser och legender. En av författarens mest kända böcker Coraline (som även finns som film) hämtade inspiration från Alice i underlandet.

Precis som Djungelboken adopteras en föräldralös pojke av en grupp speciella varelser i Kyrkogårdsboken. I Djungelboken är det djur som tar hand om pojken, men i Kyrkogårdsboken är det spöken och andra övernaturliga skepnader.

Hur pojken hamnar på Kyrkogården från början är en ruskig historia. En man vid namn Jack begår tre brutala mord. Pojkens mamma, pappa och syster mördas. Men den lille pojken kommer undan genom att krypa ut ur huset och in på en närliggande kyrkogård. Kyrkogårdens invånare lovar vålnaderna till de avlidna föräldrarna att ta hand om och skydda pojken från mannen Jack. Pojken kallas för Ingen av sin nya familj och de lär honom allt de kan om deras spökvärld och hur han ska lyckas drömvandra och tona bort, helt enkelt allt som kan vara bra att kunna på en kyrkogård.

Det som jag fastar för med Kyrkogårdsboken alla de lite galna och annorlunda personerna i böckerna. Ja, Gaiman har lyckats med att skapa några riktiga färgstarka personer som är väldigt roliga att läsa om. Jag småskrattar och ler om vartannat genom stora delar av boken.

Jag tycker det är lite svårt att säga vilken ålder boken passar bäst till. Läsvana elever på mellanstadiet kan absolut läsa den. Högstadieelever som gillar övernaturliga inslag tror jag också kan tycka om den. Men även många vuxna tror jag kan uppskatta denna sagolika historia.

3 kommentarer:

Maria sa...

Neil Gaiman är ju alltid lysande. Han är lite av litteraturens Tim Burton, tycker jag. Jag lyssnade på Kyrkogårdsboken som ljudbok på engelska med Gaiman själv som uppläsare. Helt ljuvligt.

Anna sa...

Håller med! Skulle vara skoj att se resultatet av en Tim Burton filmatisering av någon av Neil Gaimans böcker. Det kanske inte är helt omöjligt, känns som om det borde vara a match made in heaven.

Maria sa...

Verkligen! Ska vi maila och tipsa? :D