2011-03-29

Kram från Alice

Alice bor ensam i ett hus. Man förstår att hon varit med om en hemsk olycka. Bl.a. har hon ett stort ärr i pannan. Hon livnär sig på vad som finns i skafferi och kyl. Det blir kex, marmelad och konserver. För att inte känna sig så ensam tömmer hon spargrisen och handlar en liten guldfisk i zooaffären. Han döps till Sammy. När någon ringer och frågar efter mamma säger Alice att mamma är och handlar, men för det mesta svarar hon inte alls.

En dag ringer det oavbrutet på dörrens ringklocka. Alice sover och drar täcket över sig för att slippa höra signalen, men besökaren fortsätter att ringa på dörrklockan. Till slut öppnar hon dörren. Utanför står mormor med en resväska. Mormor blir lättad över att Alice är vid liv, för mormor har försökt ringa många gånger utan att få svar. Mormor lagar riktig mat och de städar huset. Nu har mormor bestämt att de ska åka tåg hela långa vägen till hennes bostad. Guldfisken får följa med.

Läs själva boken och ni får veta vad som hänt med familjen! Författaren heter Suzanne LaFleur. Hon arbetar på en skola i New York och bestämde sig tidigt för att bli författare. Jag kan varmt rekommendera denna gripande berättelse för elever i femman och uppåt. Den är mycket sorglig och jag grät floder när jag sträckläste den. Elever på både Mellanvångsskolan och Stanstorpsskolan köar för att få läsa den.

Inga kommentarer: