2011-05-31

Mor är inte alltid rar

Det har kommit en ny bok av Peter Pohl. En vän som heter Mia är titeln. Peter Pohl har belönats med flera fina ungdomsboksutmärkelser, båda svenska och utländska.

Boken börjar med att Lina kommer hem från skolan. Hon får inte ringa på dörren, utan måste öppna med sin nyckel. Idag har hon glömt nyckeln och när mamma äntligen öppnat får hon en örfil. Sedan dess har Lina alltid nyckeln med sig. Hon frågar om det finns mat i kylskåpet. Det kan mamma inte svara på. Mamma verkar nykter, men trött. Som tur är hittar Lina både falukorv och mjölk i kylskåpet.

Lina måste för det mesta hämta lillebror Ola på förskolan. Han frågar alltid hur det är med mamma. Ibland får Lina "ljuga" ihop en historia för att skydda Ola. Ola och Filip är bästisar på förskolan. En dag frågar Filips mamma om Ola får sova över hos Filip. Det får han. Lina hämtar Ola hos Filip. Det har varit lyckat! På kvällen när Lina ska natta Ola undrar han varför de har det så lesset. Lina får tårar i ögonen. Lillebror har varit gäst i ett riktigt hem och fått uppögonen hur andra har det.

En lördagskväll ska mamma har "fint" herrbesök. Lillebror är hos Filip. Lina blir utkastad. Ska hon våga gå till Mia? Läs själv fortsättningen!

Boken är jättebra. Den väcker starka känslor och jag fällde många tårar när jag sträckläste den.

Rekommenderas från 11 år.

Inga kommentarer: